četvrtak, 14. travnja 2016.

NAJPOPULARNIJE SAČMARICE I MALOKALIBARKE NA TRŽIŠTU


Kao što sam i obećao u prošlom članku o oružju ovdje ću predstaviti  još nekoliko sačmarica i malokalibarskih pušaka. Naravno, i u ovom članku bit ce riječi o najpopularnijem oružju na tržištu.

10 Najboljih bokerica za glinene golubove:

 1.        Beretta 68 serija - klasik je među sačmaricama i svjetski najpopularnija. Izrađena je od vrhunskih materijala za sve vrste upotrebe.Dizajn niskog profila i trajnost gotovo da je i teško nadmašiti.
2.        Beretta DT10 - proslavio ju je olimpijski pobjednik Richard Fauls. Proizvodi se za natjecanja ali i za lov. Cijevi su nazvane Optima te odlično podnose napore kod natjecanja.Visoka kvaliteta izrade i isto takve performanse drže je u svjetskom vrhu.
3.        Browning 525 - posljednja je verzija dokazanog pobjednika baziranom na starom klasiku J.M.Browninga. Posljednje verzije ovog modela su uljepšane, a cijevi su im kromirane. Trajnost je neupitna, a milijun i po ispaljenih patrona nisu rijetkost.
4.        Browning B25 - ovaj legendarni model još se proizvodi u Belgiji na već zastario način sto nikako ne umanjuje kvalitetu i popularnost. Nažalost čokovi su fiksni ali mnogi natjecatelji biraju upravo ovaj model.
5.        Perazzi MX12 - među profesionalnim natjecateljima Perazzi puške imaju odličnu reputaciju. George Digweed je osvojio s ovim modelom već 14 naslova svjetskog prvaka u sporting natjecanjima. Bazirana je na Boss dizajnu, ima izvrstan obarač  i jedne od najboljih cijevi.U Britaniji može biti podešena za strijelca bez dodatnog  plaćanja.
6.        Krieghoff K80 - nešto je teza od ostalih pušaka, a bazirana je na Remingtonu 32 koji je redizajniran u Ulmu. Izrada je vrhunska sa nešto drukčijim dizajnom međutim za skeet i trap  jedna je od najboljih. Popularnost joj raste zadnjih mjeseci drastično.
7.        Miroku MK 38 - na tržištu je najbolja natjecateljska puška na svijetu ako se gleda uloženo-dobiveno. Iako je riječ o kopiji Browninga najjeftinija je na tržištu (10 000 Kn), a za mnogo vise novaca sigurno nećete dobiti bolju pušku. Kvaliteta izrade je vrhunska.
8.        Blaser F93 - s ovim modelom Blaser je postigao best seller. Vrhunska izrada sa mješavinom klasike i modernog dizajna daje ovoj pušci posebnu draž. Iako za natjecanje nije najpopularnija John Bidwel je upravo s njom osvojio FITASC naslov svjetskog prvaka u kombinaciji sa Eley VIP 28g patronama.
9.        Fabarm Axis - iako je najobičnija među ovim modelima prezentirana je u najboljoj ambalaži. Cijevi su izrađene u Tri Bore tehnologiji sa unikatnim konusima unutar cijevi i dugim čokovima.Također je odličan izbor za relativno male novce(13 000 Kn)
10.    H&H Sporter - na tržištu je već vise od deset godina i uglavnom je izbor za bogate, gdje su prestiž i kvaliteta važni. Pinky Le Grelle je osvojila titulu prvaka Commonwealtha u skeetu, a cijena od oko 410 000 Kn kaže da se radi o izuzetnoj pušci.
Ako bih kupovao pušku za natjecanje ne bih platio nikad vise od 13 000 Kn (sve cijene su za britansko tržište) sto znači da Miroku MK38, Beretta 68 Series i Fabarm Axis ovdje dobivaju moj glas. Izbor uvijek i o discipline u kojoj se puca ali ove tri nisko budžetne odličan su izbor za trap, double trap, skeet i sporting u kojem se upotrebljava 28g punjenje sačmom.
Imajući prilike pucati i držati sve navedene Fabarm mi je najbolje ležao. Ne nemojte misliti da sam dobar u gađanju glinenih golubova jer nisam ali probao sam ih na grivne i nekad sam prosječan, a ponekad za plakati. Sve je stvar vježbe tako da bilo koju od navedenih izaberete napravili ste odličan izbor.

5 Najboljih jeftinih radnih pušaka

1.        Baikal 27 - je najpopularnija radna puška već zadnjih 35 godina i prodana je u 1,5 milijuna primjeraka u Britaniji. Zapravo svi su počeli pucati s ovom puškom i nema lovca koji je nema. Izuzetno je jeftina, kvalitetna i toliko pouzdana da je nazivaju "Dosadni radni konj". U ljepoti pobijediti neće sigurno ali na testovima izdržljivosti nenadmašna je. Ja koristim očevu staru 33 godine i pucao sam sve sto postoji na tržištu pa cak i PP 76mm patrone.I to je izdržala kao i sve one silne magnum kugle 1050 bara koje sam ispucao iz čokirane i ¾  čoka cijevi.
2.        Lincoln Premier-FAIR (dio Rizzini klana) napravio ju  je za Davida Nickersona. Ima veliku uporabljivost,a odlikuju je jednostavnost i odličan sustav zabravljivanja. Isto tako oko ove puške ima mnogo podijeljenih mišljenja.
3.        Bettinsoli - je zadnje vrijeme strasno popularan,kako dizajnom tako i kvalitetom. Diemond Line je odličan izbor za natjecanja ali i za lov te za 6000 Kn sigurno najbolji izbor ako želite imati ujedno i lijepu pušku.
4.        Beretta Onyx - proizvodi se sa kromiranim i normalnim cijevima. Iako je to najjeftiniji Berettin model (oko 10-12 tisuca Kn) to ne znači da nije kvalitetna kao i ostale Berettine puške.
5.        Miroku MK60 - trenutno je najbolja najjeftinija puška, za 10 000Kn dobili ste odličnu pušku za lov. Ovo je kopija Browninga i namjena joj je prvenstveno lov ali nažalost čokovi su joj fiksni.
Iz svih navedenih pucao sam na fazane i ostalu divljač ali jedino sam IZH-27 koristio i za lov na svinje(uspješno). Sve navedene su odličan izbor za lovca koji puno puca i nema previše novaca da potroši na pušku. Ja sam od onih koji se lako zadovolji s puškom ali metaka mi nikad nije dovoljno. Ipak moj izbor od svih ovi je slijedeći:
Za isključivo lov na svim terenima, a posebno na kamenitim uzeo bih IZH. Ako je izgrebem neću plakati, a ako mi padne u blato pucat ce bez problema. Sigurno je najpouzdanija puška.
Ako bih htio da mi puška bude pouzdana, jeftina i lijepa Bettinsoli je moj izbor. Balans je odličan i ima promjenjive čokove, za 6000 Kn više ne treba tražiti.



5 Najpopularnijih malokalibarskih pušaka

1.        Anschutz - puške ovog proizvođača su vrh kvalitete za malokalibarsko oružje. Okidač joj je vrhunski kao i cijev te je najbolji izbor u ovoj kategoriji.
2.        CZ / Brno - ovo su ipak najprodavanije malokalibarke, cijena od oko 2500Kn s redizajniranim kundakom daje im odličnu vrijednost. Zapravo vrijedi mnogo vise od toga.
3.        Ruger 10/22 - radi se o najpopularnijem i vjerojatno najboljem poluautomatu u ovoj kategoriji. Svakako bih je preporučio jer užitak za 2800Kn nezamjenjiv je ako se puca iz zabave.U Britaniji je popularna za lov na štetocine i kuniće.
4.        Sako QUAD - nakon hvaljene i kvalitetne Finnfire produkcije ovo je sad Sakova uzdanica na tržištu malokalibarskih pušaka. QUAD je oznaka za četiri kalibra koji se mogu mijenjati mijenjanjem cijevi. Cijevi su u kalibrima 17HMR(4.5 mm), 17M2(4.5 mm), 22WMR(5,56 mm) i 22LR. Proizvodi se sa sintetičkim i drvenim kundakom te je za ozbiljnog lovca na štetočina sigurno najbolji izbor. Sve u jednom za 5500Kn.
5.        Ruger 77 - teška poput pravih Rugerovih karabina postala je klasik među malokalibarskim oružjem. Sustav joj je modificirani Mauser, a okidač jedan od najboljih na tržištu, odnedavna se proizvodi i u kalibru 17 Mach 2.

Nažalost nisam probao sve navedene modele ali Ruger 10/22, CZ i Sako Quad jesam. Ne mogu reći za koju bih se odlučio ali ako se radi o lovu na štetočine Quad ili CZ bile bi moj izbor. Za pucanje oko kuće i zabavu u polju pucajući na vrane, kune i lasice, R10/22  dobio bi moj glas.
Svejedno koji proizvođač  se izabere svi su odlični te svi su  na neki način posebni. Ipak Anschutz je  za natjecanje ovdje najbolji  izbor.